Trocha historie mým pohledem

Všemožné všeobecné poznatky, postřehy a informace k programu Seznam DVD
Odpovědět
bobobubo
Administrátor fóra
Administrátor fóra
https://www.all-dom.pl/mieszkanie/meble-kuchenne-na-wymiar-w-warszawie/

Trocha historie mým pohledem

Příspěvek od bobobubo »

Nevím jak vy, ale já se s programem seznámil ve verzi 4, vydávanou pod názvem „Seznam DVD Verze 4.x“.

SDVD-4-04.jpg
SDVD-4-04.jpg (58 KiB) Zobrazeno 2398 x

Když jsem jej chtěl po vyzkoušení řádně zakoupit a aktivovat, byla k mání nová verze, verze 5 s označením „Seznam DVD filmů 2005“.

SDVD-5-03a.jpg
SDVD-5-03a.jpg (50.63 KiB) Zobrazeno 2396 x

Ta se mi tenkrát moc nelíbila, ale Martin, autor programu mi aktivoval za jednu úhradu pětky současně i používanou čtyřku. Mohl jsem tedy využívat novou i starou verzi programu. Velice jsem si cenil této vstřícnosti. Nakonec jsem v pětce našel nějaká pozitiva, ale stále mi moc nevyhovovala. Martin uznal sám, že se mu pětka také moc nepozdává. Požádal mně o návrhy, jak ji předělat ku prospěchu uživatelů.

Tím začala naše letitá spolupráce.

Verze 6 byla zcela jiná nejen interně, ale i přívětivějším a přehlednějším prostředím. Verze šest nesla název „Seznam DVD 2008“. Tenkrát jsem již plně moderoval fórum k tomuto programu. Založil jsem skupinu aktivních lidiček, se kterými jsme vytvořili tým testerů. Šlo o neuvěřitelnou, rychlou a věcnou spolupráci, i s mnoha rozličnými nápady. Některé jsme zavrhli a řešili požadavek rozšířením již hotových funkcí, některé funkce jsem vyhodnotili jako velmi přínosný nápad a aplikovali je přímo do programu. Protože si nepamatuji všechny, nebudu je tady jmenovat, ale z mnohými jsem se setkal i osobně.

SDVD-6-01.jpg
SDVD-6-01.jpg (69.05 KiB) Zobrazeno 2398 x

S každou další pod verzí šestky se mi v hlavě rodily nápady na další růst už tak skvělého programu. Nakonec jsme dali s Martinem pár schůzek (u pivečka, jak jinak) a doladili jsme mé představy a jeho možnosti. Interní číslování již znělo Verze 7, a jméno programu, aby se nepletlo s předchozí verzí jsme doplnili aktuálním letopočtem vzniku, tedy 2011. Tak sem až se dostala naše legenda, Seznam DVD 2011 (Verze 7.0.0.0). Interní databázi jsem zcela překopal a doplnil číselníky. Martin na ni aplikoval kód a začalo nové kolo testování. Z původní skupiny testerů zůstala už jen hrstka, ale o to více se všichni vrhli do práce. Chtěl bych jim tady ještě jednou moc poděkovat. Ve dvou se to nedalo zvládnout odchytit veškeré mouchy. Také jsme díky zpětné vazbě mohli (tedy Martin) aplikovat některé vaše poznatky. U toho jsme tvořili mnoho nových tiskových reportů i exportních výstupů. Dokonce zde již vznikla slušná a podrobná nápověda. Pravda, nebyla dodělána. Na spadnutí byla totiž již nová převratná verze. Tady jsme se nejprve s Martinem rozcházeli, kterým směrem se dát, ale nakonec jsem jej přesvědčil o nemalých výhodách té mé. Proto jsme se rozhodli skloubit do nové verze 8 obojí. Nastaly velké přípravy nových číselníků a funkcí, za námi mraky vypitých piv a snědených utopenců...

Tragické úmrtí autora však vše totálně zhatilo a z realizace definitivně sešlo.

Nějakou dobu jsem přemýšlel, že bych vytvořil nový produkt nad již naplněné databáze já sám. Ale…
Filmová databáze dostala nové majitele, ti nezvládli „migraci“ na jiný server, a zbytek znáte z diskuzí na FDb.cz. Přesto, že ve jméně programu zůstalo „DVD“, již jsme se hodně citelně směrovali k mediálním souborům. No a ono „DVD“ bohužel bylo pro majitele FDB.cz asi jeden z malých hřebíčků do rakve, protože nechtěli pochopit, že program není určen jen pro DVD. Myslím, že ani nevěděli o podpoře BD, natož multimédií. Honě našeho know-how bylo použito v konkurenčních produktech (nestačil jsem se divit u EMDB). Lze to dnes brát jako malé pozitivum, protože mnozí, kteří přešli jinam, mohli používat i funkce na které byli zvyklí.

Jednotlivé verze jsou popsány tady: viewtopic.php?t=10&sid=79b91d2b9e39ecd93330f2f78dd7a107

Odpovědět